İSTANBUL / BAĞCILAR - Yeşilbağ Adnan Ötügen Ortaokulu

Adnan Cahit Ötüken Kimdir?

Adnan Cahit Ötüken, (d. 1911 Manastır - ö. 2 Mart 1972) eğitimci, yazar, Türk kütüphaneciliğinin öncülerinden, Türk Milli Kütüphanesi´nin kurucularındandır.

Kadıköy Osmangazi Numune Mektebi´ni, Kadıköy Orta Mektebi´ni ve İstanbul Lisesi´ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji ve Fransızca bölümlerinden 1935 yılında mezun oldu.

Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk yıllarında Batılı ülkelerin kütüphanecilik deneyimlerinden yararlanmak ve kütüphanecilik eğitimi görmek üzere Avrupa’ya gönderilen üç kişi arasında yer aldı ve kütüphanecilik öğrenimi için Almanya´ya gönderildi. Almanya´dan dönünce kısa bir süre üniversitede asistan oldu. Daha sonra askere gitti ve 1 Ekim 1940´ta Maarif Vekâleti Neşriyat Müdürlüğü´ne atandı. 1957´ye dek milli kütüphane müdürlüğü yaptı. Öğrenci müfettişi olarak gittiği Almanya´dan dönünce aynı göreve yeniden atandı. 1965 yılında Kültür Müsteşarı oldu. 1967´de Ankara Yüksek Öğretmen Okulu´na öğretmen olarak atandı.

1942 yılında kütüphanecilik konusundaki ilk kurs niteliğinde eğitimi Ankara´da başlatmıştır. 1954-55 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi´ne bağlı Kütüphanecilik Enstitüsü kurulmasına öncelik etti ve ilk yarıyılında derslerin büyük bölümünü tek başına verdi. 1964 yılında İstanbul Üniversitesi´nin kütüphaneciliği lisans düzeyinde eğitime başlamasında öncülerden oldu.

1949 yılında kurulan Türk Kütüphaneciler Derneği´nin kuruluşunda da önemli rol oynadı. Ayrıca Türk Kanser Savaş ve Araştırma Derneği, Ankara Filarmoni Derneği, Anıtkabir Derneği ve Topkapı Sarayı Müzesi Yardım Derneği´nin kurucuları ve yöneticileri arasında da bulunmuştur. 18 yıl boyunca da Unesco Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı ve ilki 1952´de yayımlanan "Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni´nin" editörlüğünü yaptı.

Uzun süre Ankara Radyosunda “Kitap Saati” adlı programı yönetti. Ötüken´in 1940´ta yazdığı "Bibliyotek bilgisi ve bibliyografi", 1941 ´de "Üniversite yayınları bibliyografyası : 1933-1940", "Kütüphaneciliğimiz İçin" ve "Dünya Edebiyatından Tercümeler Klasikler Bibliyografyası 1940-1950" adlı eserleri bulunmaktadır.

Adnan Cahit Ötüken, 1971 yılında emekli oldu ve bir yıl sonra 1972´de kalp krizinden vefat etti. Ölümünden sonra adına Ankara Kızılay´da bulunan Milli Kütüphane´nin adı "Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi" olarak değiştirildi.

Yayın: 27.09.2013 - Güncelleme: 18.10.2017 13:37 - Görüntülenme: 14232